Actys is overgenomen door MVGM. Bent u huurder, kijk op www.mvgm.nl/actys voor meer informatie. Bent u woningzoeker, kijk op www.ikwilhuren.nu voor woningaanbod.

Kosten van huren

Bij het huren van een woning kunt u te maken krijgen met uiteenlopende kosten. Dit kunnen eenmalige kosten zijn of maandelijks terugkerende kosten. Hieronder vindt u een overzicht met alle mogelijke voorkomende kosten van huren bij Actys Wonen

Maandelijkse kosten

  • Service- & stookkosten

Servicekosten zijn vergoedingen voor geleverde goederen en diensten, zoals schoonmaak- en energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten als de lift, galerij, trappenhuis, fietsenstalling of binnentuin of huismeesterkosten. Servicekosten spelen voornamelijk bij appartementencomplexen.

Stookkosten zijn uitgaven aan energie om een woning te verwarmen. Stookkosten hebben betrekking op woningen die verwarmd worden via een collectieve verwarming of centrale verwarmingsinstallatie.

Service- en stookkosten maken deel uit van de maandelijkse kosten van een huurwoning omdat u hier maandelijks een voorschot op betaalt. Een keer per jaar wordt er een eindafrekening opgemaakt van de betaalde voorschotten en de werkelijk gemaakte kosten. Heeft u teveel betaald? Dan krijgt u geld terug. Waren de werkelijke kosten hoger?  Dan moet u bijbetalen. Zo nodig wordt ook het voorschotbedrag aangepast. Heeft u slechts een deel van het jaar een woning gehuurd dan betaalt u alleen de kosten over die periode.

  • Watergeld

Watergeld zijn de kosten voor verbruik van water. Heeft u een individuele watermeter dan betaalt u precies de hoeveelheid water die u heeft gebruikt. Heeft u geen individuele watermeter dan betaalt u watergeld op basis van een afgesproken verdeelsleutel.

  • Parkeerplaats (+ eventuele servicekosten)

Voor sommige woningen geldt dat er een parkeerplaats verbonden zit aan de huur van de woning. In dat geval is er sprake van een verplichte parkeerplaats en maakt de huur van de parkeerplaats dus ook deel uit van de vaste maandlasten van de huurwoning.

 

Eenmalige kosten huurder

  • Kosten naamplaatje

Kosten naamplaatje zijn de kosten die u betaalt voor het aanschaffen, vervangen en of laten vervaardigen van een naamplaatje. Deze kostenpost speelt voornamelijk bij appartementencomplexen.

  • Waarborgsom (borg)

Voor sommige woningen wordt een waarborgsom gevraagd. Een borg dient ter zekerheid van de eigenaar in geval van een betalingsachterstand of ter compensatie van schade die door de huurder aan de woning is toegebracht. Wanneer de woning onbeschadigd wordt opgeleverd bij beëindiging van de huurovereenkomst wordt de volledige waarborgsom terug betaald